Asuntoyhtymän uusi vastuullisuusjohtaja: “Ylevät puheet eivät riitä, tarvitaan tekoja”

Heta Kärki
Heta Kärki
22.9.2021

Antti Niskanen (DI) on nimitetty Asuntoyhtymän vastuullisuusjohtajaksi. Elokuun puolivälissä pestinsä aloittanut Niskanen ottaa vastuulleen Asuntoyhtymän vastuullisuustyön ja perkaa koko yhtiön toimintaa löytääkseen tavat tehdä siitä mahdollisimman kestävää.

“Henkilökohtaisesti puhun mieluummin kestävästä kehityksestä kuin vastuullisuudesta, ja englanniksi tittelini onkin Head of Sustainability. Kestävä kehitys -termi innostaa visioimaan ja avaa uusia ajatuksia siitä, miten yritys voisi olla mahdollisimman pitkäkestoisesti olemassa”, Niskanen sanoo.

Niskanen on mukana Asuntoyhtymän arkipäivän selvitystyössä ja päätöksenteossa. Konkreettisia kysymyksiä hänen työpöydällään ovat esimerkiksi rakennettavien talojen rakennusmateriaalit ja energiamuodot. Niskanen toivoo voivansa auttaa muuta organisaatiota ymmärtämään, mitä kestävä kehitys ylipäänsä tarkoittaa.

Asuntoyhtymän kestävän kehityksen strategiaa oli hahmoteltu jo ennen Niskasen tuloa, ja nyt suunnitelma jalostetaan ja kirkastetaan Niskasen johdolla valmiiksi. Vastuullisuus on otettu huomioon päätöksissä tähänkin mennessä: tämän vuoden aikana viimeisetkin Asuntoyhtymän kokonaan omistamista taloyhtiöistä ovat alkaneet käyttää uusiutuvaa energiaa, ja uusissa kohteissa tavoitellaan aina parasta A-energialuokkaa. Asuntoyhtymällä suhtaudutaan Niskasen mukaantuloon innostuneesti.

“Kestävän kehityksen ja sosiaalisen vastuun toteuttaminen vaatii juuri niille varattua ammattitaitoa ja aikaa. Vastuullisuusjohtajan nimittäminen Asuntoyhtymälle oli ehdottoman tärkeää, sillä jotta asioita saa aikaiseksi, niihin pitää olla valmis panostamaan”, sanoo Asuntoyhtymän toimitusjohtaja Jaakko Niskanen.

Antti Niskanen vastuullisuusjohtaja Asuntoyhtymä kuva 2

Urheilutausta varmistaa kovan vaatimustason

Niskanen on valmistunut Aalto-yliopistosta tuotantotalouden diplomi-insinööriksi. Kandi- ja diplomitöissään hän tutki vastuullista liiketoimintaa ja kestävää kehitystä. Työura kului viime kevääseen saakka ammattilaispelaajana koripallokentillä.

“Urheilutaustasta on tässä työssä se hyöty, että olen tottunut ottamaan täyden vastuun omasta tekemisestäni ja tekemään täysillä sen, mitä teen. Vaatimustason pitää olla todella kova niin koripallossa kuin organisaation jatkuvassa kehittämisessä”, Niskanen sanoo.

Ensimmäinen kuukausi uutta työtä on takana, ja Niskanen on tyytyväinen mahdollisuuteensa päästä muovaamaan Asuntoyhtymän toiminnan vastuullisuutta. Häntä innostaa miettiä yrityksen toimintaa kestävän kehityksen perusajatuksen kautta: miten mahdollistetaan yrityksen, koko toimialan ja modernin yhteiskunnan olemassaolo?

“Pohjimmiltaan vastuullisuus on koko rakennus- ja kiinteistöalan sekä yhteiskunnan yhteinen asia. Tällaisenaan systeemi ei ole kestävä, joten muutosta pitää tehdä”, Niskanen sanoo.

Antti Niskanen vastuullisuusjohtaja Asuntoyhtymä

Yrityksen pärjäämiseen tarvitaan sosiaalista vastuuta

Ympäristövastuun lisäksi Asuntoyhtymä satsaa asukkaiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja sosiaaliseen vastuuseen. Yksinäisyyden ehkäisemiseksi Asuntoyhtymä tarjoaa asukkailleen mahdollisuuksia tutustua naapureihin ja viettää aikaa yhdessä. Asuntoyhtymän Joo Koteihin valmistuu muun muassa yhteiskäyttötiloja, ja Kirkkonummen Manhattan-taloyhtiön asukkaille on tarjolla yhteisiä liikuntatunteja uudella hyvinvointikeskus Joo.Arenalla.

“Sosiaalinen vastuu on olennainen osa kaikkea liiketoimintaa. Jotta yritys pärjää mahdollisimman hyvin, kaikki sidosryhmät, kuten meillä työntekijät ja asuntojen asukkaat, kannattaa saada viihtymään mahdollisimman hyvin”, Niskanen sanoo.

Seuraavaksi Niskanen alkaa yhdessä henkilöstön kanssa miettiä, miten yritykseen nivoutuvien ihmisten asemaa voidaan parantaa entisestään.

Niskanen jakaa tunnelmia Asuntoyhtymän vastuullisuusmatkasta yhtiön blogissa. Hän aikoo aloittaa bloginsa avaamalla kestävän kehityksen perusajatusta ja tekemällä samalla Asuntoyhtymän vastuullisuusajattelua entistä näkyvämmäksi. Jatkossa hän haluaa kirjoittaa käytännön toimenpiteistä, joilla Asuntoyhtymä muuttaa toimintaansa yhä vastuullisemmaksi.

Ensimmäinen iso tavoite työssä on muotoilla ja määritellä kestävän kehityksen ohjelma kirjalliseen muotoon. Samalla edistyvät pienemmät, konkreettiset asiat aurinkopaneeleista lattiamateriaaleihin. Niskanen on valmis tarttumaan haasteeseen.

“Vastuullisuusjohtajan yleivät puheet eivät itsessään auta, vaan luvassa on hikistä työtä.”

Lähde mukaan vastuullisuusmatkallemme ja tilaa Asuntoyhtymän uutiskirje.