Energiansäästö on hauskaa ja konkreettista

Antti Niskanen
Antti Niskanen
25.10.2022

Antti Niskanen vastuullisuusjohtaja Asuntoyhtymä kuva 2

Energian säästäminen on yksi Joo Kotien tärkeimmistä tavoitteista ja se näkyy monella tapaa sekä toiminnassamme että vuokrakodeissamme. Niinpä ajattelin hieman kertoa, miten käytännössä vähennämme energian kulutusta osaltamme jo nyt ja millaisia tekoja aiomme tehdä tulevaisuudessa.

Laskemme toimintamme hiilijalanjäljen

Olemme tilanneet toimintamme hiilijalanjäljen laskennan vuoden 2021 ajalta ja se on valmistumassa lokakuussa 2022. Laskenta antaa meille selkeitä suuntaviivoja, joihin perustuen laadimme nykyistä kattavamman energiastrategian.

Siirrymme käyttämään keskitettyä energianseurantajärjestelmää

Energian käytön seuranta auttaa meitä ottamaan askeleita oikeaan suuntaan. Tänä vuonna olemme ottaneet käyttöön keskitetyn energianseurantajärjestelmän. Näin saamme kerättyä kohteistamme sähkön ja lämmön kulutustiedot jokaiselta tunnilta yhteen järjestelmään. Vedenkulutuksen etäseuranta on jo ollut testissä joissakin kohteissa ja laajennamme sitä tulevan talven aikana koko kiinteistökantaamme.

Uusissa kohteissa aina A-energialuokka

Pääosa kiinteistöistämme käyttää uusiutuvaa sähköä, ja kaikki uudet kohteet rakennutetaan aina A-energialuokkaan. Viimeisetkin kohteemme siirtyvät keskitetyn uusiutuvan sähkön hankinnan piiriin vähitellen.

Hankimme aurinkoenergiajärjestelmiä vaiheittain – tällä hetkellä hankintoja on tulossa yhdeksään kiinteistöön Vantaalla, Nokialla, Turun Herttuankulmassa ja Oulun Toppilansalmessa. Tavoitteemme on päästä asentamaan aurinkoenergiajärjestelmiä näihin paikkoihin kevään ja kesän 2023 aikana. Maksimoimme aurinkosähkön tuotantoa katoillamme niin, että sitä jää myös takaisin verkkoon myytäväksi – emme rajoita tuotantoa kiinteistön omiin tarpeisiin.

Uudistamme kiinteistöjemme lämmitysjärjestelmiä

Vanhimpaan kiinteistöömme Vaasan Sandviksbackeniin, jossa on 137 asuntoa, tehdään maalämpöjärjestelmä ja poistoilman lämmön talteenottojärjestelmä. Toteutussuunnittelu on parhaillaan käynnissä ja tavoite remontin toteutumiselle on kesällä 2023.

Lämmityksen etähallintaa ja optimointia pilotoidaan neljän eri yrityksen kanssa. Tavoitteemme on laajentaa optimointijärjestelmät kaikkiin kiinteistöihimme seuraavan kahden vuoden aikana. Näin pystymme pienentämään energiankulutusta sekä seuraamaan ja parantamaan asuntojen olosuhteita entistä sujuvammin.

Kehitämme myös parhaillaan asuntokohtaista vedenkulutuksen seurantaa ja kulutusperustaista laskutusta. Kulutukseen perustuva laskutus on yksi merkittävä tapa säästää erityisesti lämpimän käyttöveden vaatimaa energiaa. Läpinäkyvämpi vedenkulutuksen seuranta luo myös asukkaalle entistä paremman mahdollisuuden vaikuttaa ja seurata veden kulutustaan. Siirtyminen kulutusperusteiseen laskutukseen vaihtelee sen mukaan, millainen etälukumahdollisuus nykyisissä vesimittareissa on.

Pienillä toimilla on laaja vaikutus

Suurien askeleiden rinnalla teemme välittömämmin toteutettavia toimia syksyn ja talven aikana.
• Joo tiimi käy läpi syöksytorvien sulanapitolämmitykset, jotta rännejä ei lämmitetä turhaan ja yleisten tilojen valaistusten asetukset.
• Kotimestarimme ja huolto seuraavat ja säätävät yleisten tilojen, kuten rappukäytävien lämpötiloja.
• Uusimmissa kiinteistöissämme on led-valot taloyhtiöiden yhteisissä tiloissa.
• Tarjoamme asukkaillemme sähköauton latauspisteitä sekä mahdollisuuden hyödyntää Joo Kotien yhteiskäyttökulkuneuvoja.
• Edistämme yhteiskäyttöä laajemmin tarjoamalla asukkaillemme yhteiskäyttötiloja, kuten Joo Olohuone ja pian avautuva Joo Hetki. (linkki joo magiin) • Samalla kehitämme digitaalisia palveluitamme helpottamaan asukkaiden arkea.

Tulevissa artikkeleissa kerromme tarkemmin näistä hankkeista ja miten ne vaikuttavat toimintaamme sekä helpottavat asukkaidemme elämää.

Kannustamme asukkaitamme miettimään pieniä tekoja – lue lisää energianluontikampanjastamme Joo Magissa.

Haluatko positiivisia uutisia vuokra-asumisen saralta? Joo. Tilaa uutiskirjeemme ja lähetämme sinulle viimeisimpiä kuulumisiamme.