Miten vuokranantaja voi helpottaa omilleen muuttamiseen liittyvää jännitystä?

 Tia-Maria Leino ja Elias Rosenberg
Tia-Maria Leino ja Elias Rosenberg
30.5.2023

Pääsykokeiden tulosten varmistuessa monella nuorella on edessään muutto uudelle paikkakunnalle ensimmäiseen omaan kotiin. Asunnon vuokraaminen ja oman talouden hoitaminen ensimmäistä kertaa yksin voivat aiheuttaa paljon kysymyksiä. Miten me vuokranantajana voisimme auttaa nuoria tässä?

Joo Kodit

Huolestuttava ilmiö synnytti ajatuksen kouluvierailuista

Ajatus kouluvierailusta heräsi yhtenä alkukevään aamuna Turun toimistollamme, jolloin paikalla oli työkavereita yli tiimirajojen sekä vuokrauksesta että vuokravalvonnasta. Aloimme keskustella siitä, miten nykyään yhä useampia tuotteita saa tilattua laskuille ja miten se vaikuttaa kuluttajien velkaantumiseen varsinkin nuorten keskuudessa. Keskustelussa nousivat esiin myös nuorten lisääntyneet maksuongelmat vuokranmaksuun liittyen sekä nuorten taloustietämys.

Yhteistyökumppanimme Intrumin tutkimuksen mukaan velkaantuneisuus on lisääntynyt erityisesti nuorilla. Kun velkaantumista on tarkasteltu iän perusteella, vaikeasti velkaantuneiden kuluttajien osuus perintään rekisteröityneistä saatavista on jopa 44 prosenttia.

Joo Groupin arvoihin kuuluu vastuullisuus ja koemmekin sen tärkeäksi osaksi joolaisten arkea. Aloimme yhdessä miettimään, miten voisimme toimia arvojemme mukaisesti ja jakaa tietoa nuorille, jotka ovat mahdollisia asiakkaitamme nyt tai tulevaisuudessa. Myös isona toimijana vuokramarkkinoilla koemme, että olisi kaikkien etu, jos vuokralaiset tietäisivät oikeutensa ja velvollisuutensa paremmin.

Tästä innostuneena saimme idean – mitä jos kävisimme kouluissa kertomassa, millaista asunnon vuokraaminen on nykypäivänä ja mitä velvollisuuksia vuokralaisen tulee ottaa huomioon?

Saimme useita kutsuja vierailuille

Elias ja Tia-Maria kouluvierailulla

Lähestyimme Turun alueen lukioita ja ammattikouluja asian tiimoilta. Ajankohta ei ehkä ollut paras mahdollinen, koska kouluissa oli alkanut jo kevään viimeinen puolikas. Sen vuoksi oppitunnit olivat jo suunniteltuja eikä kaikille kouluille löytynyt aikaa. Meidän onneksemme pääsimme kuitenkin aloittamaan kouluvierailut ja saimme kutsun Klassikon lukioon pitämään esityksen. Lisäksi saimme useamman kutsun tulevalle syksylle.

Lukion yhteiskuntaopin lakitiedon kurssilla meitä vastassa oli noin 30 nuoren joukko. Elias työskentelee Joo Kotien vuokraajana ja esitteli oppilaille vuokralaisen muistilistan asioista, joista ottaa selvää ennen asunnon etsimistä ja vuokraamista. Kerroimme, mitä tapahtuu sopivan asunnon löytymisen jälkeen, mitä vuokrasopimus pitää sisällään ja miksi pitää hankkia kotivakuutus. Kävimme läpi myös avainten noutoon ja muuttamiseen liittyviä asioita. Oppilailta tuli hyviä kysymyksiä niin vakuudesta, vuokrista kuin vuokralaisen vastuulla olevista asioista.

Kun asumiseen liittyvät asiat oli saatu käytyä läpi, oli perintäasiantuntija Tia-Marian vuoro astua lauteille ja kertoa vuokranmaksamiseen liittyvistä asioista. Kerroimme, miten toimia, mikäli vuokranmaksussa tulee haasteita ja mitä voi seurata, mikäli vuokraa ei makseta. Tarkoituksena ei ollut pelotella oppilaita, vaan kertoa nuorille, että elämässä sattuu ja tapahtuu ja usein asioista saadaan sovittua, kun molemmat osapuolet ovat aktiivisia.

Meille varattu 75 minuutin oppitunti hujahti nopeasti, eikä aikaa ollut yhtään liikaa. Tunnin loputtua pääsimme vielä vastailemaan muutamiin oppilaiden kysymyksiin koskien Joo Kotien asuntoja Turussa. Muutama opiskelija rohkeni jopa kehumaan meidän esitystä suoraan meille, ja tuntuihan se mukavalta kuulla palautetta.

Opettaja lupasi seuraavalla tunnilla vielä kerätä palautetta oppilailta ja toimittaa ne meille. Palaute oli mukavaa ja oli tiivistetty seuraavasti:

Opiskelijat totesivat, että oli mielenkiintoista ja virkistävää kuulla vuokra-asumiseen liittyviä asioita alan ammattilaisilta. He myös totesivat, että omilleen muuttaminen ei enää tunnu niin vaikealta, kun on saanut konkreettisia ohjeita esim. sopimuksen tekemiseen ja muuhun vuokra-asumiseen liittyen.

Jatkamme esityksiä Turun alueella alkavana syksynä ja miksi ei muuallakin Suomessa.

Lue koosteemme nuorille vuokra-asujille suunnatuista vinkeistä Joo Kotien sivuilta.