Hartela toteuttaa Asuntoyhtymälle kaksi uudiskohdetta Ouluun

Marianne Korhonen
Marianne Korhonen
22.6.2022

Tulevat Joo kodit lämpenevät ekologisesti kaukolämmön paluuvedestä talteen otettavalla energialla.

Asuntoyhtymä ja Hartela ovat sopineet kaupat Oulun Höyhtyän kaupunginosaan, Karjasillan Kulman kortteliin rakennettavasta uudiskohteesta, Asunto Oy Oulun Kiurusta. Sen lisäksi on tehty esisopimus Asunto Oy Oulun Tervapääskystä. Niihin valmistuu yhteensä 141 Joo Kotien vuokra-asuntoa. Rakennustyöt ovat alkaneet kesäkuussa ja uudet kodit valmistuvat vaiheittain vuoden 2023 aikana.

A-energialuokan kerrostalot lämpenevät energialla, jonka talteen ottamiseen Hartela ja Oulun Energia ovat kehittäneet uudenlaisen alue-energiajärjestelmän. Siinä kaukolämmön paluulinjan energia kerätään talteen lämpöpumppujen avulla. Talvisin energia käytetään asuntojen lämmitykseen ja kesäisin muun muassa viilennykseen. Ohessa syntyvä lauhde-energia hyödynnetään muun muassa käyttöveden lämmittämiseen. Vastaavanlaista energiajärjestelmää ei ole aiemmin käytetty asuinrakennuksissa tässä laajuudessa.

Kohteisiin asennetaan myös aurinkoenergiajärjestelmät.

— On hyvin kiinnostavaa päästä seuraamaan läheltä uudenlaisten energiaratkaisujen kehittämistä. Yritämme aina oppia jokaisesta projektista jotain, ja erityisesti tästä hankkeesta opittavaa varmasti riittää, sanoo Asuntoyhtymän vastuullisuusjohtaja Antti Niskanen.

Taloyhtiöt ovat osa Hartelan 11 kerrostalon korttelia, joka on nimetty Karjasillan Kulmaksi. Siellä energiatehokkuus näkyy myös muun muassa ulkoalueiden älykkäässä valaistuksessa. Alueen poikki kulkevalle Puhtibulevardille rakennetaan 5G-verkko. Korttelin maanalaiseen autohalliin saadaan vuorottaispysäköintipaikkoja sekä useamman taloyhtiön yhteisessä käytössä olevia yhteiskäyttöautoja.

— On hienoa, että saamme rakentaa kestäviä asumisen ratkaisuja Asuntoyhtymälle. Karjasillan Kulma on moderni asuinalue, johon on älykkään energiajärjestelmän lisäksi tulossa myös muita tulevaisuuden asumis- ja palveluratkaisuja. Karjasillan Kulmassa kestävän kehityksen mukaiset ratkaisut ja asumisviihtyvyys on asetettu kaikessa etusijalle, sanoo Hartela Pohjois-Suomen toimitusjohtaja Markku Taskinen.

Hartela Asuntoyhtymä Kiuru Oulu

Viihtyisää arkea Karjasillan Kulmalla

Höyhtyän kaupunginosa on idyllinen asuinalue vajaan parin kilometrin päässä Oulun keskustan palveluista. Kaikki arjen palvelut löytyvät lyhyen kävely- tai pyöräilymatkan päästä ja julkinen liikenne kuljettaa nopeasti eri puolille Oulua. Ulkoilusta ja liikunnasta nauttivat ilahtuvat Heinäpään urheilukeskuksen kuntoradoista sekä läheisestä Lintulammenpuistosta.

Oulussa on valmiita Joo Koteja kaikkiaan jo noin 800 kappaletta ja niiden määrä kasvaa jatkuvasti tulevina vuosina. Höyhtyään on rakenteilla Oulun Tervapääskyn ja Oulun Kiurun lisäksi kolme muutakin Joo Kotien taloyhtiötä: vuoden 2022 aikana valmistuvat As Oy Oulun Hiillos sekä As Oy Oulun Antiikva ja loppuvuonna 2023 As Oy Oulun Hohto.