Nokian Puroniittyyn 181 uutta ekologista Joo Kotia

Marianne Korhonen
Marianne Korhonen
13.4.2022

Nokialle saadaan lisää Joo Koteja loppuvuodesta 2023. Tulevissa kerrostaloissa tuotetaan aurinkosähköä ja hyödynnetään maalämpöjärjestelmää sekä lämmitykseen että viilennykseen.

Nokian Tanhuankadun Salsa ja Nokian Tanhuankadun Rumba

Nokian Puroniittyyn on alettu rakentaa uusia Joo Koteja, jotka valmistuvat loppuvuodesta 2023. Asunto Oy Nokian Tanhuankadun Salsaan ja Asunto Oy Nokian Tanhuankadun Rumbaan tulee yhteensä 181 vuokra-asuntoa, joiden joukossa on niin yksiöitä, kaksioita kuin kolmioita.

Joo Kodit tarjoaa asukkailleen huoletonta vuokra-asumista. Huolettomuuteen kuuluu tieto siitä, että oma koti on rakennettu kestävästi ja ympäristöä säästäen, kertoo Joo Kotien vastuullisuusjohtaja Antti Niskanen.

– Kestävän elämäntavan luominen on meidän ja asukkaidemme yhteinen tavoite. Meidän tehtävämme on kehittää asukkaillemme entistä vastuullisempia Joo Koteja. Itsellemme asettamamme vaatimus päästä korkeimpaan A-energialuokkaan kaikissa uusissa kohteissamme on tästä yksi selkeä esimerkki, Niskanen sanoo.

Nokian Tanhuankadun Salsaa ja Rumbaa rakentaa Arkta Rakennus, joka on yksi Suomen johtavia rakennusliikkeitä vähähiilisyyteen tähtäävässä rakentamisessa. Yrityksen toimitusjohtaja Antti Palo-oja kertoo, että asuntojen energiatehokkuuteen vaikuttaa moni asia.

– Salsan ja Rumban energiatehokkuutta parantaa muun muassa aurinkopaneelijärjestelmä. Järjestelmä on suunniteltu niin, että siinä maksimoidaan auringosta saatavan energian määrä myös kirkkaimpien kesäpäivien ulkopuolella.

Vuokra-asuntojen suunnittelussa on huomioitu lisäksi asumisen mukavuus, Palo-oja jatkaa.

– Ilmanvaihtojärjestelmässä on maalämpöjärjestelmään kytketty viilennys. Näin kesällä saadaan hyödynnettyä maalämpökaivojen viilentävää vaikutusta. Maalämpökaivoihin siirtyvää lämpöenergiaa pystytään hyödyntämään talvella lämmitykseen.

Asuinalue mahdollistaa sujuvan arjen

Kasvava Nokia on Pirkanmaan toiseksi suurin kaupunki heti Tampereen jälkeen ja houkuttelee jatkuvasti uusia asukkaita. Puroniityn uusi asuinalue rakentuu Nokian asemanseudulle Nansotalon kupeeseen. Alueelle suunnitellaan isoja uudistuksia lähtien matkakeskuksesta, joka palvelee tulevaisuudessa joukkoliikenteen asiakkaiden lisäksi yksityisautoilijoita, jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Tehdaskaupunkina tunnetun Nokian kulttuuriperintöä vaalitaan säilyttämällä alueen omaleimaisia tehdasrakennuksia.

Nokian Tanhuankadun Salsassa ja Rumbassa sijoitetaan hyviin ja toimiviin yhteiskäyttötiloihin. Asukkaat saavat käyttöönsä muun muassa kuntosalin, talosaunan ja pesulan. Nokian keskustan palvelut löytyvät noin kilometrin kävelymatkan päästä, ja Tampereen keskustaan pääsee junalla vartissa. Hyvien kulkuyhteyksien lisäksi asuinalue tarjoaa kauniita ulkoilumaastoja läheisessä metsässä puronvarsineen.